INTERVJU

Intervju: dr Ivan Zirdum     ivan zirdum

Gospodin Ivan Zirdum je veliki poznavaoc ishrane sirovom biljnom hranom, profesor u penziji i prevodilac najznačajnijih predstavnika iz ove oblasti, posebno sa nemačkog jezika. Preveo je glavno delo Helmuta Wandmakera, jednog od najvećih autoriteta ishrane sirovom biljnom hranom: „Želiš li biti zdrav? Zaboravi kuhanje!“

 Osnivač je i urednik izdavačke kuće UPT u kojoj je do danas objavljeno preko 500 knjiga. Takođe je urednik web stranice o lečenju zdravom prehranom www.zdravoprirodsko.com

presnahrana.wordpress.com : Često se može čuti da biljna sirova hrana nije dovoljno kalorična, to jest, da ne može dati dovoljno energije kada je reč o težim  fizičkim poslovima poput rada na građevini, u poljoprivredi, šumarstvu itd

dr Ivan Zirdum: U prirodnoj sirovoj hrani ima svega dovoljno pa i kalorija, pogotovo kad mi ljudi možemo birati voće i povrće.To životinje ne mogu a ipak imaju snage za najteže poslove. Kakve je sve poslove obavljao konj a samo uz biljnu hranu. Zašto čovjek ne bi mogao. Ali treba vježba i iskustvo.

presnahrana.wordpress.com: Kakvo je Vaše iskustvo kada je u pitanju prelazni period sa konvencionalne, odnosno industrijske, rafinisane i termički obrađene hrane, na biljnu, sirovu? Može li se prelaz izvršiti naglo, ili je to potrebno izvoditi postupno i oprezno s obzirom da može doći do naglog pokretanja nataloženih otrova, i doći do samotrovanja organizma, kako tvrdi jedan od autoriteta prof. Arnold Ehret

dr Ivan Zirdum : Dobro je da prelaz bude lagan a  ne nagao. Uvijek umjerenost.Treba biti upoznat o mogućnosti prevelikog gomilanja otrova u krvotoku i skladno tome ispravno postupiti.

presnahrana.wordpress.com: Znamo da su neki značajni autori iz ove oblasti (dr Herbert Shelton, prof. Ehret) preporučivali da se povrće kuva ili peče (na nižim temperaturama) i da je, štaviše, takvo korisnije organizmu jer se tada skrob pretvara u voćni šećer, i da sirovo nema taj korisni efekat.

dr Ivan Zirdum: Ako se zagrijava tako da se ne unište enzimi, u redu je. A i nije neka velika pogreška da se uzme malo i kuhanog povrća. Ni ja se ne držim svega radikalno. Najčešće se hranim sirovom hranom u dopodnevnim satima, a pridvečer uzmem i nešto kuhano, pogotovo ako se nađem u nekom društvu.

presnahrana.wordpress.com:  Kada je reč o hlebu, većina ljudi je emocionalno vezana za ovu namirnicu i naprosto ne može bez nje. Da li je sa gledišta zaista zdrave ishrane prihvatljivo koristiti hleb makar on bio i od integralnih žitarica? Poznato je da su neki značajni autori poput Jethro Kloss-a smatrali da je hleb, pravilnim postupkom ispečen, koristan našem organizmu.

dr Ivan Zirdum: Kruh nije potreban organizmu u nikakvom obliku i načinu pripremanja. Ljudi tek u novije vrijeme jedu kruh. Prije 6.ooo godina nisu ljudi znali za njega, a i danas mnogi ga ne jedu u Africi i Aziji. Žitna hrana donosi mnogo teškoća. Pročitaj knjigu „Želiš li biti zdrav,zaboravi kuhanje “ od H.Wandmakera.

presnahrana.wordpress.com:  Voda je osnovna materija koja je neophodna ljudskom organizmu. Kakvu vrstu vode možete preporučiti našim čitaocima?

dr Ivan Zirdum:  Voda treba biti čista od minerala.To je kišnica. Ja sebi destiliram vodu, ali ne treba je puno ni piti ako jedemo svježe voće i povrće. Tu je veliki postotak destilirane vode.

presnahrana.wordpress.com:  Autori ishrane sirovom biljnom hranom u priličnoj meri su podeljeni kada je u pitanju unošenje kiselog voća u organizam. Jedni (doduše većina) tvrde da svo voće u organizmu deluje alkalno dok neki smatraju da treba izbegavati kisele vrste voća, jer: kiselo je kiselo. Kakav je Vaš stav po ovom pitanju?

dr Ivan Zirdum:  Sve voće djeluje alkalno ali mora biti posve zrelo.I limun premda po naravi u ustima kiseo djeluje u želucu i crijevima alkalno.

presnahrana.wordpress.com:  Pomenuti prof. Ehret tvrdi da da je 99,99 % svih zdravstvenih nevolja uzrokovano nepravilnom, odnosno neprirodnom ishranom, ili kako on kaže „tragedijom ishrane“. Da li je, po Vama, hrana toliko bitna za zdravlje organizma ili je i duševno zdravlje gotovo isto toliko važno da bi smo funkcionisali bezprekorno i bili srećni, kako tvrdi dr Norman W Walker?

dr Ivan Zirdum: Čovjek je tijelo i duh.Ovo se dvoje prožima. Zato je i duševno zdravlje silno važno. Uz prirodnu hranu treba živjeti opušteno i radosno. Bez toga ni najbolja hrana ne može ostvariti zdravlje čovjeka.

presnahrana.wordpress.com:  Mogu li se deca hraniti sirovom biljnom hranom s obzirom da je uobičajeno da se kravlje mleko smatra imperativno potrebnim za rast i razvoj deteta?

dr Ivan Zirdum: Mogu i djeca jesti samo sirovo. Kravlje im mlijeko nije potrebno. Pročitaj knjigu: „Jesti sirovo“ od Atherova.

presnahrana.wordpress.com:  Doktor Colin Campbell u „China study“ tvrdi da sve „bolesti obilja“ nastaju unosom hrane životinjskog porekla. Treba li rezolutno izbaciti sve namirnice životinjskog porekla iz ishrane, pa makar bile i u sirovom obliku poput mleka i jaja?

dr Ivan Zirdum: Točno je da sve namirnice životinjskog porijekla donose poteškoće. Nisu potrebne čovjeku koji je dizajniran na biljnu hranu. O tom govore sve knjige koje sam izdao (ima ih 20)

presnahrana.wordpress.com:  Mi koji se hranimo sirovom biljnom hranom nailazimo često na nerazumevanje okoline, pa i sopstvene porodice. Kako, po Vašem iskustvu, da se postavimo spram društva kada je u pitanju ovaj način ishrane?

dr Ivan Zirdum: Treba ljude razumjeti.Oni to ne mogu shvatiti.Tako je i kod mene bilo. Ali kad vide da smo zdraviji nego oni odobravat će nam.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

"Priroda leči a lekar brine o bolesniku" Hipokrat

%d bloggers like this: