Proso, najkorisnija žitarica

proso wikipedia

Od svih žitarica proso se može najpre preporučiti jer se za ostale tvrdi da imaju kiselu tendenciju, dok ova ima bazno dejstvo. Osim toga proso je pogodno i za one koji imaju alergiju na gluten, odnosno koji boluju od celijakije.

Proso zadrži oko 15%  proteina (belančevina) , vitamine B kompleksa potrebnim pre svega nervnom sistemu, zatim vitamin E, obilje minerala, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma…

Niskokalorična je namirnica  što je danas, kada su kalorije ljudima postale jedan od najvećih nutritivnih problema, veoma značajno…Takođe sadrži i obilje vlakana neophodno potrebnih probavnom traktu.

Proso je veoma zahvalna namirnica jer podjednako dobro „pasuje“ i u slatkim i u slanim jelima. Takođe slaže se i u kuvanim jelima i daje im posebnu aromu.

Kada govorim o prosu mislim uvek na neoljušteno proso što je veoma važno jer se u kori (ljuspi) nalaze vitalne materije, no problem je što je takvo proso tvrdo pa se čak teško i kuva, a još teže ga je koristiti preko noći potopljeno. Ali ima rešenja i za ovu „nevolju“. Ja ga najčešće koristim na taj način što ga odležalog 12 sati u mlakoj vodi jednostavno izblendam sa malo više vode. Dobija se veoma ukusno mleko, gušće ili ređe u zavisnosti od količine vode u blenderu, koje se može piti bez ikakvog dodatka za poboljšanje ukusa. A kada se doda kakvo sušeno izblendano voće poput smokava, urmi, grožđa ili šljiva onda dobijamo delikatesno jelo visoke nutritivne vrednosti idealno za početak radnog dana, odnosno za doručak. Naravno, može se dodati i neko sveže, sirovo, izrazito slatko voće umesto suvog, isti će se rezultat dobiti.

Oljušteno proso ne može se preporučiti zbog umanjenog sadržaja vitamina, minerala i enzima. Najbolje je koristiti proso organski prozvedeno i kupljeno direktno od proizvođača sa sertifikatom.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s