Šta je dokazalo „kinesko istraživanje“?

Svako ko se iole ozbiljnije zanima za pravilan način ishrane danas mora poći od biohemijskih istraživanja i nalaza, već legendarnog Kineskog istraživanja” brojnog tima stručnjaka sa univerziteta Oksford i Kornel pod vođstvom dr Colina Campbella (Kolin Kembel), udruženih sa Kineskom akademijom preventivne medicine, koje trajalo čitave tri decenije! Poduhvat je finansiran od strane Nacionalnog zdravstvenog instituta (National Institute of Healt NIH), Američkog udruženja za rak i Američkog instituta za proučavanje rakaSprovođen je kako na životinjama tako i na ljudima!  

Ovo je najopsežnije i najtemeljnije istraživanje o ishrani IKADA SPROVEDENO! Istina još uvek rezultati su najvećem broju ljudi nepoznati, ili bar nedovoljno poznati. A zvanična nauka o ishrani uporno ćuti o rezultatima i nalazima, što je indikativno i ni malo slučajno. china study (slika)

Prava nauka je zatrpana gomilom nebitnih ili čak štetnih informacija – lošom naukom, pomodnim dijetama i propagandom industrije hrane. Ja želim to da promenim. Želim da vam pružim novi okvir za razumevanje veze ishrane i zdravlja, okvir koji odstranjuje zabunu, sprečava i leči bolesti i omogućava vam da živite ispunjenim životom.” kaže dr Campbell na početku “Kineske studije”.(“China study”)

Hrana je, daleko najvažniji činilac dobrog zdravlja, osnovni je nalaz čitavog ovog velikog istraživanja! Ona određuje naš nivo zdravlja. Sve što pojedemo direktno se odražava na naše zdravlje, bilo DOBRO bilo LOŠE! Ako se hranimo biljnom hranom u svom autentičnom i neizmenjenom obliku, imaćemo sjajno i dugovečno zdravlje, u suprotnom “navući” ćemo brojne bolesti “civilizacije obilja” kakve do samo pre stotinak godina nisu ni postojale, a i danas ih u “pasivnim krajevima” Kine i Tajvana – gde su pretežno vršena istraživanja – uglavnom NEMA.

Proteini životinjskog porekla unešeni u većim količinama glavni su izazivači najtežih bolesti današnjice! Ovo se kao lajtmotiv provlači kroz čitavu knjigu. Biohemijski rezultati istraživanja nedvosmisleno su pokazali da PROTEINI iz mesa, mleka i jaja izazivaju jednu od najtežih bolesti današnjice – KANCER! Ali i bolesti srca i ostale “bolesti obilja”. Ne samo da odrasli oboljevaju danas od njih, već i deca! Čak i opasni kancerogeni iz hemikalija kojima smo okruženi i zatrpani, MANJE SU OPASNI od rečenih proteina životinjskog porekla!!!

Utvrdili smo da nisu svi proteini imali isti efekat. Koji protein je dosleno i snažno podsticao rak? Kazein, koji sačinjava 87 % proteina kravljeg mleka, je podsticao sve stupnjeve razvoja raka. Koja vrsta proteina nije podsticala rak, čak i pri visokom nivou unosa? Bezbedni proteini su bili iz biljaka, uključujući pšenicu i soju.”

Rezultati su po objavljivanju “Studije”, bili šokantni, a tako je uglavnom i danas, i mnogi još nisu u stanju da ih prihvate, pogotovu oni koji su u poslovnom odnosu, direktnom ili indirektnom, sa proizvodnjom hrane.

U stvari, količina proteina u ishrani se u svom efektu pokazala toliko moćnom da smo mogli da uključujemo i isključujemo rast raka jednostavnom promenom količine unesenih proteina.” Ovo mnogima izgleda sasvim pojednostavljeno, no znamo da su sve velike istine krajnje jednostavne.

Ključni nalaz je: osobe koje su unosile najviše proteina životinjskog porekla listom su imale HRONIČNE BOLESTI. Čak i male količine dovodile su do loših efekata i bolesti! Osobe koje su unosile proteine biljnog porekla NISU OBOLJEVALE od hroničnih bolesti “ekstravagantne ishrane” ni onda kada su ovu vrstu proteina unosili u velikim količinama!

No kako se promenom hrane kancer može lečiti (uključivati-isključivati) tako je i sa ostalim teškim bolestima današnjice… Otac dr Kembela umro je od bolesti srca koja je, ustanovio je Kolin, usledila nakon višedecenijske upotrebe hrane životinjskog porekla pune masnoća. To ga je pogodilo i čvrsto je odlučio da se posveti istraživanju nastanka najtežih bolesti i njihovom lečenju, to jest sprečavanju. I sam je prešao na stoprocentnu biljnu ishranu i sa svojim timom stručnjaka krenuo u veliku “avanturu” otkrivanja pravih uzroka čovekovih patnji i zdravstvenih nevolja. Ta istraživanja behu sa druge strane komercijalizovane zvanične nauke o ishrani i zvanične medicine, i kao takva nailazila su na nepoverenje pa i negiranje, ali rezultati su tu, višestruko provereni sa ustanovljenih više od 8 000 statistički značajnih veza između različitih faktora ishrane i oboljenja, i stoje nam na raspolaganju. Na nama je da ih prihvatimo i sprovodimo u delo ili pak, da ih odbacimo. To sada zavisi samo od nas, od svakog pojedinca.

Dr Campbell svoja iskustva po pitanju prirodne ishrane duža od četiri decenije izneo je u III DELU “Kineske studije” pod naslovom VODIČ ZA DOBRU ISHRANU, sažete u osam principa.Suština je: unositi BILJNE NAMIRNICE CELOVITE a ne insistirati na pojedinim sastojcima biljaka. Odlučno je bio protiv unošenja suplemenata i sintetičkih “vitamina” i “minerala” i svakog ekstrahiranja CELOVITIH NAMIRNICA.

Posebno se osvrće na “sporne” materije: holesterol, vitamine A, D i B12.

Jedan primer hemikalije koja nije neophodna je holesterol, sastojak namirnica životinjskog porekla koji ne postoji u biljnim namirnicama. Iako je holesterol neophodan za zdravlje, naše telo može da proizvede potrebnu količinu, tako da ne moramo da ga unosimo hranom. Prema tome, on ne predstavlja neophodnu hranljivu materiju. Postoje četiri hranljive materije koje životinjske namirnice imaju a biljne, u većini slučajeva,nemaju: holesterol, i vitamini A, D i B12. Tri materije nisu neophodne. Kao što smo gore napomenuli, holesterol se u našem telu proizvodi prirodno. Vitamin A se lako proizvodi u našem telu od beta-karotina, a vitamin D se lako proizvodi u našem telu izlaganjem kože sunčevoj svetlosti u toku petnaest minuta svakih par dana. Oba ova vitamina su toksična ako se unose u velikim količinama. Ovo je još jedan pokazatelj da je bolje oslanjati se na vitaminske prekusore, beta-karotin i sunčevu svetlost, kako bi naše telo lako moglo da kontroliše proizvodnju i potrebne količine vitamina A i D…Procenjuje se da u telu posedujemo zalihe vitamina B12 za tri godine.”

Dalje, geni koji su “odgovorni” za nasledne bolesti, mogu se prirodnom ishranom “deaktivirati” to jest napraviti neučinkovitim, i na taj način izbeći nasledne bolesti.Te bi se bolesti svakako pojavile korišćenjem konvencionalne, termički prerađene hrane.

Ishrana može značajno da kontroliše štetne efekte škodljivih hemikalija. Okruženi smo hemijskim otrovima svake vrste. U industrijskoj hrani prisutne su značajne količine hemikalija počev od veštačkih đubriva i pesticida pa do raznih konzervansa i aditiva za poboljšanje kvaliteta proizvoda. Ovde se dokazuje da redovnim unosom biljne hrane ovi se otrovi efikasno neutrališu a prva (i prava) opasnost ostaje HEMIJSKI SASTAV NAMIRNICA ŽIVOTINJSKOG POREKLA koji se nikako ne može promeniti i neutralisati, čak ni paralelnim unosom lekovite (u pravom smislu reči) hrane biljnog porekla!

Ista hrana koja sprečava bolest u ranim stupnjevima (pre dijagnoze) može takođe da zaustavi ili preokrene bolest u njenim kasnijim fazama (nakon dijagnoze).” PRIRODNA ISHRANA POBOLJŠAVA ZDRAVLJE NA SVAKOM STUPNJU BOLESTI.

Dobra ishrana koja je zaista korisna za jednu bolest poboljšaće zdravlje i u drugim slučajevima.” …”Dobra ishrana može da pomogne u širokom opsegu bolesti. Sprečiti bolesti, u slučaju velikog broja bolesti i dovesti do zdravlja.”

Pravilna ishrana ključna je i najvažnija za dobro zdravlje, ali ona NIJE SVE. Potrebni su još: fizička aktivnost, emocionalno i mentalno zdravlje kao i dobrobit naše životne sredine.

Ishrana treba da bude prijatna i bez briga, i ne treba da se oslanja na uskraćivanje. Jednostavnost je neophodna da bi smo uživali u hrani.”

Na kraju autor dotiče se povezanosti različitih interesa koji uporno održavaju status-kvo koji donosi Profit. “Celokupan sistem – vlada, nauka, medicina, industrija i mediji – daju primat profitu nad zdravljem, tehnologiji nad hranom i zbrci nad jasnošću.” između ostalog kaže autor detaljno analizirajući ovaj nemali problem.Došao sam do zaključka da kada je zdravlje u pitanju, vlada ne radi u korist naroda; radi u korist industrije hrane i farmaceutske industrije na račun naroda. Kada se industrija, akademija i vlada udruže kako bi odredili zdravlje ove zemlje javlja se sistemski problem. Industrija obezbeđuje novčana sredstva za izveštaje o zdravstvenoj zaštiti, a akademske vođe sa vezama u industriji igraju ključne uloge u njihovom formiranju. Između vladinih poslova i industrijskih poslova postoji uzajamna sprega, i vladina sredstva za istraživanja se usmeravaju ka razvoju lekova i uređaja umesto zdrave ishrane. To je sistem sačinjen od ljudi koji igraju svoje izolovane uloge, često ne znajući ko donosi odluke i koji su njihovi krajnji motivi. Ovakav sistem predstavlja bacanje novca poreskih obveznika i suštinski je štetan po naše zdravlje.”

Preporuka: kupite ovu knjigu, jer je najbolji vodič pravilne ishrane i uopšte zdravog načina življenja. Kod nas je objavljena pod naslovom :”MOĆ ISHRANE”. Ukoliko ne stojite dobro sa finansijske strane , imate je BESPLATNO na internetu u PDF formatu.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s