Dr Walter Veith – liberalni oblik ishrane biljnom hranom

dr Walter Veith

Kada se kaže ishrana biljnom hranom najčešće se misli na isključivo sirovu varijantu koja danas preovladava, poznatu pod nazivom veganstvo. No znamo da su mnogi autoriteti poput Arnolda Ehreta, Herberta Šeltona, pa i Kolina Kembela,  preporučivali i, na prikladan način kuvano povrće, posebno ono tvrdo, korenasto i sa puno celuloze. U ovu grupu spada i prof. doktor Valter Fajt danas prilično uticajan koji se izdvaja po svojim temperamentnim nastupima širom sveta i velikim brojem sledbenika. Iako je njegova priča u velikoj meri populistička, njegova predavanja su ipak naučna, zasnovana na činjenicama i nalazima nauke koji su ponekad iznenađujući pa i šokantni većini podložnoj opsenarskom dejstvu masovnih medija.

Dr Valter Fajt doktorirao je iz oblasti nutricionističke fiziologije. Radio je kao profesor na Western Cape univerzitetu u Južnoj Africi. Pisac je knjige „Diet and health“. Svojim pisanjem postao je poznat širom sveta, a naročito svojim karakterističnim predavanjima sa velikim brojem prisutnih. Tako, jula 2003. održao je niz predavanja u Beogradu (ukupno 14) koja su snimljena sa simultanim prevodom i danas se mogu naći na internetu.

Prof. Fajt kuvanje povrća ne vidi kao nekakav nedostatak i nedoslednost u ishrani biljnom hranom, čak štaviše tvrdi da ne treba jesti sve sirovo i da je to druga krajnost. Njegov način pripreme biljnih namirnica deluje krajnje sugestivno i gotovo da liči na gurmanski, i u nekim segmentima čak je i privlačniji od  uobičajenog načina pripreme hrane životinjskog porekla! Frutarijanski (frugivorski) koncept „voće do podneva“ ovde je zamenjen obilnim, vegetarijanskim doručkom.

Znamo da frutarijanski pravac oštro kritikuje veću upotrebu žitarica, uljarica pa i mahunarki, no prof. Fajt nema nimalo skepse kada su ove namirnice u pitanju. Žitarice (razne) koristi u priličnoj meri, ali gotovo isključivo naklijale i termički obrađene jer su poznato je, sirove gotovo nesvarljive, i ne govori ni o kakvom negativnom dejstvu istih, problem glutena gotovo da i ne postoji! (Ipak, čini mi se da treba obratiti pažnju na glutenske žitarice, poput pšenice, raži i ječma!) Koristi hladno ceđena ulja bez ustručavanja – koja se po novim istraživanjima ne preporučuju – pa i so, nerafinisanu morsku, za koju tvrdi da za razliku od kuhinjske sa samo dva elementa, ima 84 elementa i takva nema neko izrazito loše dejstvo na organizam i ne podiže krvni pritisak. Takođe visoko ceni beli luk kao namirnicu sa obiljem antioksidanata, efikasnog u borbi sa slobodnim radikalima i ne svrstava ga u „iritante“ kako to čini frutarijanstvo. Umesto danas preovlađujućeg odnosa nutrijenata 80:10:10 imamo 60:20:20

Povrće je, čini se, važno koliko i voće. Voće, logično, ne kuva već ga preporučuje u isključivo živom obliku. Nema ceđenja, kako povrća tako ni voća, danas preovlađujućeg načina biljne ishrane, već se preporučuju u celovitom obliku. Tako, blender je daleko važniji od sokovnika, a ovaj drugi gotovo da i nije potreban! Njegovi blender-produkti od povrća, uljarica i mahunarki deluju neodoljivo i krajnje ukusno i pikantno sasvim gurmanski (ovde bi trebalo obratiti pažnju da procenat masnoća iako biljnih ne ode previsoko, u svakom slučaju ne preko 20%), pa koristeći ih veoma se lako može preći sa konvencionalne ishrane na biljnu a da ne žalimo za specijalitetima od namirnica životinjskog porekla. Naročito ceni mahunarke, soju pre svega i od nje priprema razne specijalitete veoma primamljive.

Ono što izdvaja kao krajnje štetno (pored stimulansa) jesu namirnice životinjskog porekla koje biranim rečima označava kao vinovnike svih zdravstvenih nevolja čoveka! Opširno i detaljno govori o štetnosti mleka, mesa, jaja i njihovih derivata, i predlaže njihovo potpuno i odlučno izbacivanje iz ishrane! Sve bolesti moderne civilizacije dolaze od konzumiranja ovih proizvoda bilo da su proizvedeni na konvencionalni, profiterski način ili pak organskim uzgojem, njihov sastav je potpuno neprihvatljiv za naš organizam i povlači izuzetno štetne posledice razornog dejstva.

U velikoj meri učenje ovog istraživača oslanja se na biblijska pravila za zdrav i srećan život što je karakteristika svih značajnih autora iz ove oblasti.

Sve u svemu, prof. Fajt sa svojim neusiljenim i opuštenim načinom, i bogatim izborom krajnje ukusnih jela deluje optimistično i gotovo da je idalno rešenje za prelazak sa konvencionalne ishrane na sirovu biljnu koja je za najveći broj ljudi nedostižni ideal. No i ovakav način ishrane, istina nesavršen, donosi značajne benefite i nesumnjive koristi za očuvanje zdravlja kako fiziološkog tako i duševnog. A nije ga teško sprovesti u delo jer je privlačan gotovo koliko i konvencionalni, opšteusvojeni način ishrane. Zato se može preporučiti zdravim osobama.

Predavanje u Beogradu, link: https://www.youtube.com/watch?v=BY0qXth7DYg

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s