Kukuruz šećerac

Ono što je brašno, odnosno hleb, u konvencionalnom načinu ishrane, u prirodnoj ishrani jeste kukuruz šećerac! I više od toga! Nema zahvalnije namirnice u pripremanju obroka žive, prirodne ishrane! Svakom jelu bilo da je slatko ili slano, daje poseban, izuzetno prijatan ukus i šmek. U sve se meša, što bi se reklo.

Preko zime posebno dolazi do izražaja, s obzirom na nešto sužen izbor namirnica. Zamrznuti šećerac idealna je mogućnost za brzo i lako pripremanje obroka. Ne zahteva nikakvu obradu, samo odmrzavanje (najbolje ostaviti ga preko noći izvan zamrzivača) i lagano podgrevanje do 40 Celzijusa, i gotov obrok!kukuruz-secerac-300x225

Posebno je pitanje koliko je kvalitetan kupljeni u standarnom pakovanju od 450 grama, kojeg nude svi bolje snabdeveni marketi. Sigurno nije organski proizveden, a šta sve sadrži u sebi to samo Bog zna, i oni koji ga- iz profiterskih razloga, isključivo- proizvode. No i takav kakav je, s obzirom da nema u sebi nikakvih konzervansa i aditiva, jer za zamrzavanje tako nešto, na sreću, i nije potrebno, prihvatljiv je u nedostatku organski proizvedenog koji se i kod nas može (doduše po znatno višoj ceni) kupiti, a u poslednje vreme ponuda je sve veća i bogatija. Treba ga, dakle kupiti na vreme od organskog proizvođača sa sertifikatom (spisak takvih proizvođača nalazi se na sajtu Ministarstva poljoprivrede) i samostalno upakovati u kese od pola i jednog kilograma, i zamrznuti. Veća količina je poželjna jer tokom dugih zimskih meseci odlazi dan za danom, i najednom primetite da je zaliha na kraju.

Šećerac je preporučljiviji od mnogih žitarica (od pšenice posebno) s obzirom na to da ne sadrži štetni gluten pa je to kvalitet više i preporuka plus za ionako savršenu namirnicu.

Idealna je situacija lična proizvodnja u sopstvenom bio-vrtu. Tada ste sasvim sigurni u ono što proizvodite, i to je najjeftinija i ujedno najsigurnija mogućnost opskrbe ovom superkvalitetnom namirnicom. Dodatna korist je fizički angažman oko obrade vrta na čistom vazduhu i suncu, koji je bolji i zdraviji od bilo kojeg vežbanja u zatvorenom prostoru kao što su teretane i stanovi.

Na kraju evo recepta i načina kako pripremam jelo u slanoj varijanti sa kukuruzom šećercem. „Slano“, uslovno rečeno jer stavljam sasvim malo morske soli jedino prihvatljive u prirodnoj ishrani.

Količina za jednu osobu:šećerac free

-Pola kilograma kukuruza šećerca

-jedan paradajz (iz zamrzivača) srednje veličine

-jedna šargarepa, sitno narendana

-polovina crne rotkve, sitno narendana

-pola glavice crnoga luka, sitno naseckane

-pola glavice beloga luka (češnjaka), sitno naseckanog

-dve supene kašike samlevenih oraha

-jedna supena kašika maslinovog ulja

-jedna supena kašika hladno ceđenog suncokretovog ulja

-malo morske soli, po mogućnosti krupnije

Gotovu smesu dobro izmešati i blago temperirati do 40 stepeni Celzijusa jer je tada jelo ukusnije.

 Prijatno!     

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s