Maline i biber (Kako se hrani dobrostojeći svet?)

http://www.besplatne-slike.net Potpuno besplatne slike visokog kvaliteta.

Moja (verovatno prenaglašena) radoznalost, odvela me je ovih dana na tv-kanal 24KITCHEN namenjen eksplicitnim gurmanima širom planete.
Blago zapanjen gledao sam (povremeno se prekrstivši) čudesa kulinarskog umeća novog milenijuma. Neretko imao sam utisak da sam u cirkusu, pogotovu kada bi na red došle „zvezde“ gastronomije, poput Engleza Džejmi Olivera, Turčina Gabrijela Sponze i Novozelanđanke Anabel Langbejn.
Ovaj prvi nosi pobedu…Kada sam ga prvi put video izgledao mi je kao klovn i igrač na trapezu, istovremeno. Svoju veštinu, na radost ljubitelja „dobrog zalogaja“ širom zemljinog šara željnih zabave, izvodi nemogućim pokretima ruku, grimasama na licu, a povremeno bi se poslužio i nogama poput tekvondo šampiona.
Istina, njegovi specijaliteti nisu ništa naročito, osim ako papazjanije svega mogućeg i nemogućeg, spojivog i nespojivog, ne deluju poput neke ambrozije (kako je rašireno mišljenje) u šta iskreno sumnjam. Naravno, nisam u situaciji da probam njegova „božanstvena“ dela, a i da mogu, dobro bih promislio pre degustacije. Ljuto i slatko, gorko, kiselo i slano sve u istoj šerpi! Voće i povrće, meso mleko i jaja (industrijski proizvedeno), najčudesniji začini, sve na gomilu!
Sve to meša, kuva, prži, i peče u nekom transu poput religijskog fanatika, i pritom neprestano opsenarski „objašnjava“ i „podučava“ brojnu publiku širom meridijana. Svako malo (uostalom kao i sve njegove kolege) koristi reči najs, veri najs, lavli, sou gud, delišes, bjutiful i slične.
Posebno je bitno da sve bude hrskavo. To „hrskavo“ prava je mantra današnje gastronomije, i svi „majstori kuhinje“ svako malo izgovaraju tu čarobnu reč.
A nisam mogao ni sanjati da je ovaj cirkuzant (po sopstvenim rečima) u zapadnom svetu prava medijska zvezda, ništa manja od slavnih muzičara npr. Na turnejama njegovim pune su dvorane, a na pozornici-kuhinja! U pauzama sviraju njegovi nameštenici na gitarama, na oduševljenje brojnih prisutnih. Džejmi se ponaša poput razmažene pop-zvezde i po vazdan daje intervjue. Moja prosta glava ne shvata u čemu je štos i zbog čega je slavan. Trudim se da razaberem, ali mi nikako ne uspeva.
Druga „zvezda“ iz „trija snova“ Gabrijel Sponza, ni po čemu ne podseća na kuvara (nema čak ni špeka oko pojasa) i tvrdi da je za kulinarsko umeće dovoljan entuzijazam!…Možda i jeste, ali uz to je potrebna još jedna sitnica-malo higijene. Koristiti, po mogućnosti kašike, viljuške, kutlače, varjače, špahle i sličan pribor kod pripreme i serviranja gotovih jela. Ovaj „majstor kuhinje“ sve radi rođenim šakama i prstima! Uzima naseckano, narendano u šake i trpa u šerpu, cedi limun stiskom šake a sok se sliva među prste. I to još i nije najdegutantnije jer se ubačeno u šerpu-kuva. Međutim on i gotova jela, umesto kašikom (većom ili manjom) opet uzima u šake, i jelo prebacuje iz šake u šaku, šatim kao finale, na posudi za serviranje još i prstima i dlanovima modelira gotovo jelo u zamišljeni oblik, e da bi estetski bilo sasvim savršeno!Lepo izgleda, ali hvala na ponudi, ne bih da probam, tim više što je njegovo kulinarsko umeće zbrka svega mogućeg i nemogućeg, a kao biser izdvajaju se maline obilno posute crnim biberom! A to iz razloga što, kako reče, želi da postigne „eksploziju ukusa“. Nešto nisam gladan. Hvala, još jednom!
Lepši deo trija gospođa (gospođica) sasvim prijatnog izgleda, sa Novog Zelanda, jedina svojim načinom kuvanja, uz poštovanja pravila higijene i pristojnog ponašanja u kuhinji, bez plesanja, karate zahvata i dubljenja na glavi, zavređuje koliko-toliko pažnje.
Njena jela nisu uopšte prosta jer bi takva blaziranom tv- posmatraču bila sasvim nezanimlljiva. Ima tu svega i svačega, a ono što joj dodatno podiže cenu, jeste njena prirodnost i sklonost prema svežim namirnicama i to iz sopstvenog vrta! Lepo je videti kako čupa šargarepu i peršun, i kako otkida kruške sa stabla iz sopstvenog voćnjaka kraj jezera gde živi u kućici od drveta! Lavli! Osim toga ide po srnetinu sa prijateljima lovcima, u prirodu, a po ribu na jezero! Veri najs! Samo kad bi manje pričala i opsenjivala tv-konzumente, bilo bi: sou gud. Ali i ovako nije loše… Lepo izgleda i sa svojih četrdesetak leta, a i zgodno. I kada bi uspela (što je u datoj situaciji gotovo nemoguća misija) da skine desetak kilograma, bila bi sasvim bjutiful sa svojim lepim licem i očima bivše lepotice.
Ono što mi je smetalo gledajući ovaj tv-kanal jeste što u pripremi jela organska hrana ne igra gotovo nikakvu ulogu. Gomile voća i povrća pokrupnog, navodi na pomisao da je iz konvencionalne proizvodnje, što ovim kulinarima uopšte ne smeta. Jedino NZ gospođa (gospođica) napomenu da koristi narandže i organskog uzgoja „kako ne bi morala dugo da ih pere ne bi li skinula hemikalije.“ Kao da se hemikalije mogu skinuti pranjem!
Ono što mi se dopalo jeste što svi kulinari (baš svi) koliko ih ima na ovom tv- kanalu, koriste gotovo isključivo hladno ceđeno maslinovo ulje a nikako rafinisano suncokretovo kakav je slučaj kod nas. Ovo je, čini se standard u čitavom zapadnom svetu. Takođe, u dobroj meri, beli šećer je izbačen iz upotrebe, a umesto njega koristi se smeđi.
Samo kada ne bi onoliko pekli, kuvali i pržili! Sve bi bilo daleko bolje kada bi ovo obilje (voća, povrća i svega ostalog) bilo kuvano (ako se mora) na pari i na oko sto Celzijusa, a ne preovlađujućih 200, a neretko i više.
I kad ne bi bilo onoliko glumatanja i gimnastike a sve da bi radnja što bolje radila a gazda rečenog tv-kanala ubrao deblji kajmak. Naš „lepi brka“ iz „Gastronomada“ tako, deluje kao pojam pristojnosti i odmerenosti u poređenju sa ovim cirkuzantima.

Advertisements

6 mišljenja na „Maline i biber (Kako se hrani dobrostojeći svet?)“

  1. Delim Vase misljenje.

    Na tom kanalu mi je apsolutni favorit Andjelika iz Holandije. Bez obzira koji koncept ishrane podržava neko, a ja sam raw, ona je ne majstor već umetnik.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s