Zdravi gurmanluk (fifti-fifti način ishrane)

http://www.besplatne-slike.net Potpuno besplatne slike visokog kvaliteta.

Jesti do sita, sve vrste hrane (uključujući i onu termički obrađenu) a ne debljati se, san je najvećeg broja ljudi. A san kao svaki san, teško je ostvarljiv. Nemoguća misija. Ipak, ponekad i nemoguće postaje moguće. Ovo je dokazao jedan od najboljih poznavalaca blagodeti presne ishrane. Reč je o Harvi Dajmondu (Harvey Diamond) koji je u seriji knjiga pod osnovnim naslovom Fit for life izneo šokantne činjenice vezane za ishranu živom, prirodnom hranom. Prvi tom ove jedinstvene serije (koautor je bila njegova eks supruga Merilin) izašao je još davne 1985. (kod nas par godina kasnije pod maštovitim naslovom „Zdravi i vitki“). Tu sam knjigu , sa velikim zanimanjem citao jos krajem osamdesetih, i tada sasvim pri zdravlju, neko vreme pridržavao se (prilicno nedisciplinovano, moram priznati) novootkrivenog režima ishrane. Glavno beše: JESTI DO PODNEVA SAMO VOĆE! Kako sam oduvek, po svojoj prirodi, maltene fruktojed, to mi nije teško padalo. Ipak, povremeno dolazilo je do odstupanja od ovog zlatnog pravila, ni sam ne znam zašto, verovatno iz razloga dobrog zdravlja i navike da konzumiram gurmansku, kuvanu hranu, ali i slabosti volje.
Doručak, dakle, relativno kasno, ne pre dvanaest. A tada možete jesti sto vas je volja, ne brojeci kalorije i ne vagajući namirnice. Bitno je samo PRAVILNO IH KOMBINOVATI (nikako skrob i belančevine istovremeno u jednom obroku) da ne bi došlo do loših posledica u organima za varenje (o ovome uskoro poseban post). Naravno, ne prežderavati se jer to ne samo da je suprotno zdravlju, već je opasno i po sam život. Bitno je unositi minimum 50% žive hrane. To je suština. Treba napomenuti da ovaj režim ishrane važi samo za zdrave osobe, bez oboljenja, naročito bez hroničnih bolesti.
Ovih dana, slučajno, na uličnom štandu ugledao sam jednu od knjiga iz serije rečenog autora prodate u svetu, doslovno, u milionima primerka (prvi tom u 12 miliona!) Naslov beše: „Zauvek zdravi i vitki“ (Fit for life not fat for life). Knjiga je izašla u Americi 2003. Uzeh knjigu i pogledah impresum, dok me je prodavačica iz sve snage ubeđivala da je to prava knjiga i da ne valja jesti meso. U impresumu pisalo je da je štampana 2004. u biblioteci Bestseler u tiražu od 1000 primeraka ( i slovima: hiljadu!) Kupih knjigu bez razmišljanja. Znao sam da to ne može biti obična i prosečna knjiga, kakvih je iz ove oblasti na hiljade. Sutradan čitajući moje oduševljenje, pre svega stilom, (ne beše ni jednog recepta) strašću i posvećenosti temi, beše isto, ako ne i veće nego kada sam davno čitao prvi tom. Verovao sam da gotovo i ne postoje krupnije činjenice iz ove oblasti, koje mi nisu poznate. Međutim, otkrio sam nekoliko koje su mi bile sasvim nepoznate.

Prvo, nigde nisam naišao na sasvim precizno (i uz to logično) kombinovanje namirnica, iznešeno ovde gotovo kao matematička formula. Držati se toga, dobar rezultat u ishrani živom hranom ne može izostati. A čitav postupak prilično je jednostavan (kao i sve velike stvari) i lako u praksi izvodljiv. Treba samo nešto volje i odlučnosti.
Drugo što sam otkrio, meni nepoznato, beše tvrdnja autora da je abnormalna agresivnost u uskoj vezi sa unosom isključivo mrtve hrane u dužem periodu. Setih se Eriha Froma i „Anatomije ljudske destruktivnosti“ u kojoj autor eksplicitno tvrdi da hrana i tzv. maligna agresivnost nisu ni u kakvoj vezi. Ipak, logična je tvrdnja da mrtva hrana ima nekrofilna dejstva na čoveka, a samim tim i ekstremno destruktivna, jer takva osoba nema u sebi svest o vrednosti života. Priznajem da mi je ova tvrdnja bliža.
Treće po redu veliko otkriće u knjizi beše informacija da je savremena tehnologija uspela nemoguće: da proizvede žive biljne enzime. To se dogodilo još 1995! Mnogi svetski priznati nutricionisti verovali su da se enzimi nikada ne mogu proizvesti i da se do ovih dragocenih i životno važnih supstanci može doći samo korišćenjem živog voća i povrća, odnosno živih biljaka. Ako je ova informacija tačna, a nema razloga za sumnju, onda je to jedno od najvećih otkrića 20. stoleća!
Danas možete kupiti žive biljne enzime, uzeti kapsulu pre unošenja kuvane hrane u organizam i uživati u njoj bez loših posledica po zdravlje! Zvuči neverovatno, zar ne? Nažalost ovo dostignuće mogu koristiti samo zdrave osobe, dok oni sa hroničnim bolestima, ako žele izlečenje, neophodno je potrebno držati se stoprocentno žive hrane i strogo paziti na pravilno kombinovanje. Samo tako može se doći do izlečenja (ne zalečenja hemijskim lekovima sto je najviše što zvanična, državna medicina može postići). Proces je dug i naporan, ali se svakako isplati, jer je to, praktično, jedino pravo rešenje.
Lično, ne znam da li bih koristio enzime u kapsulama. Ipak više verujem biljkama, iako se i dan –danas dogodi (doduše retko) da uzmem ponešto i od gurmanske, termički obrađene hrane.
Kako sam odmicao kraju knjige (320 stranica) čekala su me sve veća iznenađenja, tako da sam sve vreme čitanja držao usta otvorena od iznenađenja.Kraj knjige je pravi horor za normalnog i zdravog čoveka, a reč je o načinu proizvodnje hrane danas u Sjedinjenim Državama, a samim tim i širom sveta. O ovome sledi poseban članak…
Dakle, osnovna, i može se reći, revolucionarna ideja ove knjige jeste temeljito i svakodnevno čišćenje otpadnih materija, izumrlih čelija i unesenih otrova u organizam, voćem. Tada se može uživati i u šniclama i kotletima, jer će sutradan štetne posledice i otrove voće efikasno izbaciti iz organizma. Ovde se ne radi ni o kakvoj specijalnoj, najmanje pomodnoj, dijeti, već o načinu života i racionalnog i promišljenog unosa namirnica koje će, pravilnim kombinovanjem, omogućiti da sasvim ispravno funkcioniše, i da se nivo zdravlja poboljšava a ne pogoršava. To je, svakako, krupna stvar i veliko otkriće koje je veoma sugestivno prezentovano. Autor priznaje da je ljubitelj gurmanske, kuvane hrane, ali je toliko posvećen zdravlju da je svojim velikim darom, pronicljivošću i upornošću uspeo da otkrije formulu, kako jesti bez ograničenja, uživati u jelu, a opet ostati zdrav i bez suvišnih kilograma.
Može izgledati kao vešta obmana, ali svi oni koji su upućeni u materiju, videće odmah da se radi o dubokom poznavanju cinjenica o ishrani, kao i poznavanja fiziologije i načina na koji funkcioniše ljudski organizam. Autor je i sam imao velikih problema sa zdravljem, prvo sa želucem, a zatim kao učesnik vijetnamskog rata bio je otrovan jednim od najrazornijh otrova imenom dioksin koji je korišćen u tom ratu.
Bez dosledne upotrebe žive hrane, izvesno je da, kao i svi njegovi ratni drugovi danas već u relativno poznim godinama, ne bi ni bio medju živima. A ne samo da je živ već je i zdrav. Volja i upornost čine čuda i pomeraju brda, davno je rečeno.
Svakako, nema knjige bez ijedne zablude ili fiks-ideje, pa je tako i sa ovom.

Ono što je posebno fascinantno jeste bezkompromisnost autora i težnja da se otkrije sve sto se tiče pravilnog funkcionisanja organizma i ishrane koja je od presudnog značaja po zdravlje. Iako nije lekar po zanimanju njegovo poznavanje fiziologije i anatomije, jeste na veoma visokom nivou, daleko od bilo kakve prosečnosti. A glavni kvalitet, čini se, je njegovo poštenje istraživača bez i najmanje težnje za profitom kao nekim prioritetom (iako je, nesumnjivo, dobro zaradio od svojih knjiga, osam do danas ako se ne varam). Iskren i pošten odnos prema zanimanju istraživača, jeste najveća vrlina danas u vremenu sveopšte korumpiranosti i erozije morala On je jedan od onih retkih koji je posvećen zdravlju za dobrobit čovečanstva. Nema sumnje u to. Uz to je i hrabar i beskompromisan, i ne ustručava se da dirne u roj stršljenova, iznoseći sve detalje o tome kako funkcioniše danas proizvodnja hrane u Sjedinjenim Državama, i o tome da moćne korporacije svesno rade na uništavanju covecanstva samo iz niskih pobuda uvećanja profita. O ovome će biti detaljno više reči u nekom od narednih članaka.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s