Prirodna čokolada

Ko ne voli čokoladu? Svi je, manje-više rado konzumiramo. A ima, nemalo, i onih pravih poklonika ove poslastice. No, jesmo li se kada zapitali kako se spravlja ovaj, širom sveta popularni slatkiš? Od kojih (i kakvih) je sve materijala sastavljen?

Pre svega, tu je, kao glavni sastojak, kakao. Ova, biljka, je ono što čokoladu, čini čokoladom.čokoladni kolač free

Kakao u sirovom stanju ima niz supstanci prijatnog dejstva na ljudski organizam, kao sto su teobromin (donekle sličan kofeinu) koji umirujuće deluje na ljudski organizam.  Zatim anandamin, takođe supstanca prijatnog dejstva; seratonin , koji  ublažuje  stres, i doprinosi dobrom raspoloženju. Ovo su samo neki od brojnih materija, koje dolaze do punog izražaja samo ako se kakao unosi u organizam u svom autentičnom obliku.

Naravno, u čokoladi, kakvu poznajemo, ni jedan sastojak nije u svom prirodnom stanju (iz komercijalnih razloga, naravno) pa tako ni kakao koji je obrađen na visokim temperaturama, čime je izgubio priličan deo svojih vrednih materija. Istina, nešto je i preživelo ovu torturu (nepotrebnu i nerazumnu) što daje, ovako zgotovljenoj čokoladi, svoj omiljeni ukus, pa, donekle, i prijatno dejstvo na organizam.

Dalje, mleko. Pasterizovano, dakako (nikakvo „alpsko“) iz poznatih, profitnih razloga. Tzv. „mleko u prahu“ u koje je imitacija pravog mleka, organski proizvedenog od životinja koje se slobodno kreću pašnjacima, i jedu prirodnu hranu. Onog, bez herbicida, pesticida, veštackih đubriva, antibiotika, hormona…kojima su nakljukane krave u zatočeništvu. Na stranu to što i takvo mleko ima loše dejstvo na ljudski organizam samom činjenicom da je životinjskog porekla.

Zatim, kao kruna nezdravog, merkantilnog, proizvoda zvanog „mlečna čokolada“, dolazi beli šećer, širom sveta već, prokaženi otrov, o kome ništa detaljnije ne treba obrazlagati. Njegovo ime, sve samo za sebe govori.

I to nije, nažalost, sve! Tu su još, razni „emulgatori“, veštačke arome, hidrogeniozovana biljna mast, sojino brašno, i ko zna šta sve ne, teško jetri!

Sve u svemu, jedna korisna biljka, kakva je kakao, filovana raznim štetnim i nemogućim dodacima ( a sve zarad trajnosti i veštackog „poboljšanja“ ukusa) na kraju nemalo obezvređena i degradirana, postaje popularan slatkiš, omiljen, kako među decom, tako i među odraslima.čokolada pun tanjir free

Može li se napraviti prirodna čokolada, u kojoj će biti očuvani svi blagotvorni sastojci kakao-a, zaslađivača i ostalih komponenata? Svakako, da moze!

Evo jednog od načina, kako napraviti čokoladu, u priličnoj meri zdravu (iako treba imati na umu da su navedene supstance stimulansi i da preterana upotreba vodi u zavisnost), ali istovremeno i veoma ukusnu. Naravno, recepata ima onoliko koliko i osoba koje prave ovu vrstu čokolade. Ovde ću izneti svoj način, koji se može i drugačije izvesti, zavisno od komponenata koje trenutno imamo, ali i od količine sopstvene mašte.

Najpre, kupimo kakao, sirovi. Kakao-prah izmiksamo sa hladno ceđenim suncokretovim ili maslinovim uljem, sa nešto tople vode (bolje je sojino mleko), u određenom razmeru, što se stiče praksom. Dodamo sitno mleveni lešnik, i na kraju zasladimo nekim prirodnim zaslađivačem, kao što je npr. med, ječmeni slad, melasa iz sećerne repe ili trske, ili pak smeđi ili žuti šećer. Najbolje je ako se ima kakav sirup od organski proizvedenog voća: krušaka, smokava, urmi ili suvog grozđa, na primer.

Čitavu smesu dobro umiksati, ohladfiti u frižideru i čokolada, očuvanih, vitalnih materija, spremna je za degustaciju! Još bolja,to jest zdravija varijanta je umesto stimulativnog kakao praha koristiti rogač, koji je ne samo sasvim zdrav već je i sladak tako da se sa njim u velikoj meri rešava zaslađivanje ove poslastice. I zato preporučujem ovu mogućnost.

Jedina „mana“ ovako (i možda jedino ispravno) sačinjene čokolade, jeste što ne može potrajati, jer nema u sebi veštačkih materija koje bi je držale i „podupirale“ da živi i van njenog prirodnog roka trajanja. No nije ni potrebno da traje godinu i više dana, jer će zbog svog dobrog ukusa i prirodne arome, vrlo brzo nestati u roku dan-dva.

Istina, ovako pripremljena cokolada, košta nesto više od konvencionalno napravljene, merkantilne, ali se izdatak, svakako isplati.

Prijatno!

2 mišljenja na „Prirodna čokolada“

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s