Sremuš salata

Sremuš, vesnik proleća (uz koprivu), ovih dana je u ubrzanom rastu, s obzirom na topliji vazduh. Ima ga na obroncima planina, i raste uvek na istom mestu. Zna ga biti u većim količinama oko Uskrsa.
To je vrsta belog luka iz prirode (koristi se list), i ima više imena kao: divlji luk, medveđi luk itd. Jedna je od najzdravijih biljaka iz prirode, puna enzima, minerala i vitamina. Antioksidant bez premca, prava blagodet za organizam, pun „zimskih“ otrova iz denaturisane hrane prehrambene industrije.
Posle nekoliko dana korišćenja ove biljke, organizam se gotovo preporodi. Iako je ljutog ukusa, želudac ga lako vari i u većim količinama. Ipak, ne treba preterivati.
Salatu možete praviti i sa mešavinom mlade koprive, koja stiže u isto vreme. Nakidati vrhove kopriva (sa čistih terena)i u istom, ili pak nešto manjem razmeru, zajedno sa sremušem sitno iseckati. Dodati jedno ili pak, za oveću porciju, dva umućena jaja (domaće proizvodnje po mogućnosti) malo kozijeg sira (od nekuvanog mleka, isključivo) i malo morske soli. Ako je sir slan, ne treba dodavati soli. Nekoliko supenih kasika maslinovog ili nerafinisanog suncokretovog ulja, malo limunovog soka, i to je sve.

Svakako, za prave ljubitelje žive hrane, salata ide bez jaja i sira. I ovakva salata takođe je ukusna.
Dobro izmešati, i paziti na prejedanje jer je veoma ukusno. Ovako sačinjenu salatu jesti desetak dana, iz dana u dan, uz nešto povrća i voća, i vaš će probavni aparat (ali i celi organizam) biti „kao nov.“

Prijatno!

Jedno mišljenje na „Sremuš salata“

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s