Šta su enzimi?

Enzimi su biološki aktivni proteini koji katalitički ubrzavaju hemijske procese u živom organizmu. Dakle, po definiciji zvanične nauke o ishrani, enzimi su biološki katalizatori.
Otkrio ih je 1940. godine Edvard Hauel (Edward Howell). Ovi nosioci života važniji su, ustvari,  i od popularizovanih i hvaljenih (često i sa jasnom GIF 3 POKRETNE SLICICE 2tendencijom) vitamina a takođe i od minerala! Nalaze se samo u presnoj, živoj hrani i ne mogu se sintetickim putem proizvoditi. Otuda njihova mala popularnost. “Anonimusi” koji život znače. Jasno je da takav status imaju zato što se sa njima ne moze praviti nikakav biznis. Na srecu!

(Ipak, nedavno su se pojavile informacije da su veštački enzimi „konačno, napretkom nauke i tehnologije „osvojeni“ i da se, istina po paprenoj ceni, mogu kupiti!)
Ove životne materije, koje su u stvari energija Sunca i Kosmosa, prisutne su u presnoj hrani sve dotle dok se termički ne obrađuje. Već na preko 42 stepena Celzijusa njihova životna moć prestaje. Zato su svi pasterizovani, termički obrađeni biljni proizvodi bez ove dragocene materije. Nedostatak ovih supstanci koje u sebi sadrže iskru zivota, indirektno izaziva mnoge pa i najteže bolesti. Bez enzima nema pravilne deobe ćelija, nema dobrog rasta i  razmnozavanja. Enzimi upravljaju hemijskim procesima pojedinačno u svakom organu kod čoveka, ali i kod životinja pa i biljaka!
Postoje dve vrste enzima: endogeni i egzogeni. Endogeni se još zovu i fermenti i njihova je funkcija da regulišu proces varenja. sunce iza oblaka crtež free
Egzogeni (“spoljašnji”) ili “pravi enzimi” aktivni su u ćelijskom metabolizmu. Za razliku od fermenata, “prave enzime” ljudsko telo ne može da proizvede već ih dobija, isključivo, spolja, to jest, unošenjem hrane bogate enzimima, a to je, pre svega, presna biljna hrana.
Hranom unešeni enzimi daju život ćelijama i omogućavaju im da se razvijaju i da naše telo napreduje i bude, jednostavno rečeno, “živo i zdravo“. Što više u organizam stigne novih enzima, to je telo životnije. Tako nastaje ENERGIJA na potpuno prirodan način. Telo postaje izdržljivije i otpornije na bolesti.
Dakle, jedini prirodni način unosa energije u ljudsko telo, jeste unos enzima iz presne hrane. Znamo i onaj drugi, veštački i nezdravi način uz pomoć belog šećera, pre svega, ali i alkohola i drugih droga, koje većina ljudi smatra “pravim” namirnicama. dudinje bele i roze
Enzimi su naročito korisni ljudima “u godinama” jer vitalizuju telo, to jest, oslobađaju ga, u velikoj meri, problema i tegoba starosti.
U kojim namirnicama su enzimi naročito prisutni? Najviše ih ima u  voću i presnom povrću. Naročito voću.
Bez unosa i prisustva enzima u ljudskom telu ni minerali nisu od prave koristi, jer su organski i simbiotski povezani.
Visok krvni pritisak je najočigledniji primer nedostatka enzima u organizmu. I mnoge druge teške i pogubne bolesti, takođe su posledica nedostatka ovih dragocenih materija.
U nedostatku enzima unesenih spolja (egzogenih), telo ih uzima uz pomoć fermenata za varenje, iz pankreasa, što je svakako, veoma štetan proces.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s