Možemo li bez soli?

 

Kuhinjska so, sveprisutna, sastoji se samo od dva elementa: natrijum i hlor,a ovaj drugi je u stvari koncentrovani otrov! Zbog navedenog kuhinjsku so treba odlučno izbaciti iz ishrane presnom hranom (ali i svakom drugom) jer je neorganska i strano je telo u našem organizmu. Zamena za kuhinjsku jeste morska so koja je, relativno, zdrava. Morska so sadrži 84 elemenata, ipak i nju treba koristiti oprezno i u veoma malim količinama (ne više od jedne kafene kašičice dnevno) jer ni takva kakva je nije savršena i prilično je slična kuhinjskoj, pa samim tim je i nepotrebna. Idealna situacija je, so, bilo koju izbaciti sasvim iz upotrebe. To je teško (znam po sebi) ostvarljivo jer su jela bez prisustva soli ( pa i ona sa presnom hranom) mnogima neukusna a nekima i bljutava. To je, naravno, stvar navike, i većina ljudi ne može ni zamisliti da jede nezasoljena jela. Ako je već tako, onda preporuka: što manje soli i to isključivo morske.

Kolika je preporučena dnevna količina? Zvuči neverovatno, ali to je samo 0,5 grama! Toliko je potrebno našem organizmu, sve ostalo je višak koji izaziva niz zdravstvenih nevolja, pre svega POVIŠENI KRVNI PRITISAK. Prema tvrdnjama svetskih autoriteta, čovek u organizam unese dnevno četiri grama natrijuma i to iz sirovih biljaka, povrća pre svega! Dakle, ne unoseći nimalo „prave“ soli, bilo morske ili kuhinjske.Svakako, treba paziti na unos soli u raznim proizvodima prehrambene industrije, a ima je svuda, u belom hlebu pre svega. I kada se sabere sav dnevni unos iz namirnica plus ona iz slanika dobija se zastrašujuća cifra.Zato treba izbegavati gotove namirnice prehrambene industrije. Najbolje je i najsigurnije da sami pripremamo jela jer tada znamo koje su količine soli u njima.

Nemali broj ljudi su, naprosto obožavaoci soli i sole već zasoljena jela i industrijske mesne prerađevine, salame i kobasice koje su natopljene solju!. To je, treba li reći, veoma štetno po organizam. Ljudski organizam može dnevno da apsorbuje najviše 3,5 grama soli, ostalo se taloži u organizmu, što izaziva razne bolesti među kojima je, kako je rečeno, na prvom mestu  povišeni krvni pritisak.  slanik free

Potrebne soli ima  u presnoj biljnoj hrani i to je sasvim dovoljno i nije potrebno jela ni soliti, no malo je ljudi koji mogu jesti jela u kojima nema soli. I meni samom je to, i dandanas, priličan problem. Ipak, treba težiti tome, a oni koji se dugo godina hrane isključivo presnom hranom dostigli su taj idealni nivo i nemaju potrebe za tim „začinom“. Poznato je da ima „primitivnih“ naroda koji nisu čuli za kuhinjsku so ili bilo koju drugu, i u svojoj ishrani koriste neprerađenu hranu, uglavnom biljnu. Kod tih naroda moderne bolesti kao što su: kancer, šećerna bolest, bolesti srca, povišen krvni pritisak i slične i ne postoje! Kuhinjska so koja se prodaje nekontrolisano, na džakove, otrov je za ljudski organizam i to rečeno doslovno i bez preterivanja! Nesrećno zaljubljen čovek (ili čovek u dugovima) može, tako sa čašom u vodi rastvorene soli, da oduzme sebi zivot! Štetnost kuhinjske soli po organizam može da se uporedjuje sa štetom koja nastaje upotrebom hemijskih lekova, prividno korisnih, a u stvari duboko štetnih. Posebno su, danas opasni razni „začini“ na bazi kuhinjske soli. Razne „vegete“, „začin-i C“ i slični, tobož korisni u kulinarstvu, jer nisu obična so, već nešto „više“.

 

 

 

 

7 mišljenja na „Možemo li bez soli?“

  1. Kuhinjska SO se ne sastoji samo od hlora, koji kao samostalni element jeste otrovan, vec i od natrijuma.
    Dakle dva elementa.
    Bas kao sto je i nafta stetna ali opet iz nje sintetisemo mnoge lekove; kao sto je Fluor otrov ali u izuzetno malim kolicinama sluzi za dezinfekciju zuba.

    Sustina je dakle u pronalazenju balansa upotrebe. U bilo cemu u zivotu.

  2. Odgovor je NE, ne mozemo bez soli. Iz prostog razloga sto je so kao mineral vrlo bitan u svakodnevnoj ishrani, ne zbog ukusa, vec zbog potreba organizma. Naravno da je stetno koristiti so u preteranim kolicinama, ali potpuno je izbaciti ili veoma smanjiti je apsurdno. Nemojte siriti dezinformacije.

    1. Лично сам био БЕЗ соли месец дана тако да врло добро знам да може. Има људи који годинама живе без соли, укус им се истанчао јер со нагриза. Особа која не користи со почне временом да осећа сланоћу у поврћу којег једе сировог. Друга ствар при избацивању соли је та да ви ништа нездраво не можете да једете јер вам је апсолутно све бљутаво без соли, осим свежег поврћа које добија пун укус након што нам се чуло укуса избалансира избацивањем соли. Исту добијате из поврћа у природном облику а та прича да не можемо без соли је вероватно истина уз напомену да ти набеђени стручњаци мисле на индустријску со док ја овде говорим о природној соли у пресном поврћу, парадајзу нарочито.

      Поздрав

      1. Što se tiče soli to sam pitanje posebno istraživao i došao do zaključka da prirodna, organska so iz povrća može zameniti neorgansku, a to tvrdi i većina najpoznatijih stručnjaka. I oni koji su za upotrebu ovakve soli preporučuju je u veoma malim količinama koje su znatno ispod polovine kafene kašičice dnevno. Ni jedan od autoriteta žive ishrane ne govori izrazito povoljno, a većina ima izrazito negativan stav i tvrdi da je apsolutno štetna samom činjenicom da je neorganska.
        Svakako, na svakom od nas je da odluči za sebe kako će po ovom pitanju da postupi jer je svaka osoba individualnost za sebe.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s